River Restaurant, 25 januari

Besök nalkas, ända från de värmländska skogarna hit till salta västkusten.

Varje gång jag får besök, och för att vara ärlig, varje gång jag får chansen att bli bjuden på restaurang, vill jag självklart framhäva Göteborg från sin bästa sida.

Det fantastiska är ju att Göteborg har så många sidor - här finns mindblowing fusion i alla dess former, genuina italienare som kan få vem som helst förälskad, förädlad öststatsmat och självfallet, färsk fisk och skaldjur.


Denna kväll i januari gav jag Göteborg chansen att både visa upp sin skyline men också vårt eget havsguld. Vi skulle äta god fisk och skaldjur.


Som boende i Majorna, vill man gärna slänga in en lite sightseeingtur i restaurangbesöket också, Göteborg extra allt helt enkelt. Vi traskar därför ned till Klippans färjeläge, där vi tar båtbussen rakt över älven till Hisingen och Eriksberg. Eriksbergskranen skiner, alla fönstren i de nybyggda husen är tända, ett tecken på ett växande Göteborg, och Stena färjan ligger redo för avfärd i hamnen.

Vi går av vid Eriksbergs färjeläge, en båttur på knappa 5 minuter, och sedan går vi mot restaurangen, på piren rakt ut i vattnet. Kyliga friska vindar till sjöss, och varmt och ombonat väl ombord på restaurangen.

Mid-upscale restaurang, prisklass medel.


Vi tar oss upp till däck, våning två, där vi tyvärr blir lite kyligt välkomnade av hovmästaren.

Nåväl, tänker jag, antingen vill de vara lite upscale och beter sig stelt, eller så kör de middle-up scale och försöker omdefiniera sig som lite mer chill i sin approach vilket i början uppfattas som kyligt. Hur som haver, upp till bevis.


Fönstren går från golv till tak, med panoramautsikt över Göteborg hamn.

Vi blir tilldelade det finaste borde, i fönstergaveln, och härifrån blir allt bara bättre.


Vi beställer deras tre-rätters meny, fördelaktigt pris på 525 kr.
Startar med en Bellini och fortsätter sedan med bubbel in på förrätten och varmrätten.


Först blir vi serverade en amuse-bouche - Kräftsoppa, med kräftskum. Man känner direkt att soppan är kokad på riktig skaldjursfond, och skummet är precis perfekt skummigt i konsistensen.
Ni vet när man får en sån där perfekt cappuccino, där skummet är krämigt och lätt men ändå inte lika tungt som vispad grädde eller lika lätt som badskum.

 

Menyn följer som sådan:

  • Jordärtskocksopppa, Västerbotten brioche, smetana och tångkaviar - 4 av 5

  • Pepparrottsbakad torskrygg, krossad potatis med brynt smör och havskräftor, morot & salikorn samt Sandefjordsås - 4 av 5

  • Choklad i trippel, dulce de leche, nougat och sockersaltade hasselnötter - 3 av 5


I det stora hela är allt mycket vällagat, och jag tycker att man når upp till den nivå restaurangen definierar sig med.


I det stora hela, så är detta en restaurang som jag definitivt kan rekommendera. Och i det stora hela är detta en restaurang som passar sig väl för finare tillfällen till vardags. Och så tycker jag det ska få vara. Vill man ha en räkmacka ska man inte gå hit. Vill man ha en vällagad middag, precis på gränsen till up-scale, i en spektakulär miljö, så är River Restaurant ett ess i rockärmen som fler borde känna till.

 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



http://www.annikasexpedition.blogg.se